Fred Lindemann
directeur Onze Lieve Vrouweschool in Bentelo

In groep 1 van de Onze Lieve Vrouweschool in Bentelo hebben ze een prachtige oplossing gevonden voor de begeleiding van een klasgenootje met het syndroom van Down. Fred Lindemann, directeur van de school, vertelt hoe blij hij is met deze oplossing: “Dit is een win-win situatie voor alle partijen.”

Denken in oplossingen

Zonder ervaring, maar met de instelling dat de school alle kinderen onderwijs wil bieden is er op de Onze Lieve Vrouweschool in Bentelo ook gewoon plek voor kinderen met een beperking. “We wisten dat we een meisje met het syndroom van Down in groep 1 zouden krijgen. Van tevoren is er met de ouders gesproken over begeleiding in de klas. Vanuit Plein Midden Twente zijn er een aantal dagdelen beschikbaar gesteld, maar dit betekende dat er geen constante begeleiding voor hun dochter aanwezig zou zijn. We wisten dat een oud-leerling van ons net was afgestudeerd in de richting Zorg & Welzijn. We hebben haar gevraagd om eens met ons om tafel te zitten. Zij stond er meteen voor open om hier aan de slag te gaan als persoonlijke begeleidster van dit meisje. Om dit te mogen doen is zij vervolgens getoetst en ontvangen we nu subsidie voor deze op maat gemaakte oplossing. Financieel loop alles via een derde partij, wat ons weer wat rompslomp wegneemt.”

Een zelfgecreëerde baan

De nieuwe begeleidster van groep 1 is echt onderdeel van het schoolteam. Ze doet mee met alle activiteiten, heeft een leuke klik met haar collega’s en pakt ook buiten haar verantwoordelijkheden steeds meer op. “Ze springt bij in andere klassen als die mogelijkheid er op dat moment is. Ze heeft eigenlijk haar eigen baan gecreëerd binnen de school. En gelukkig blijft ze ook nog even bij ons. Als alles goed gaat blijft ze alle basisschooljaren de vaste begeleider binnen deze groep.”

Voer uw zoekterm in gevolgd door een Enter