Lucas Haafkes,
directeur aannemersbedrijf Haafkes

Gevestigd in Goor, Enschede en Deventer bouwt Haafkes vanuit Twente en Salland door heel Nederland. Dit jaar vieren ze een jubileum, want ze bestaan 90 jaar. “Maatschappelijk verantwoord ondernemen hoort daar ook bij.”

Verantwoordelijkheid

Duurzaamheid is bij Haafkes niet alleen zorg dragen voor de aardbol waarop we leven, maar ook een goede rentmeester zijn voor de mensen. “Als bedrijf heb je de verantwoordelijkheid om mensen werk te geven en te laten groeien. We willen ambities kunnen waarmaken, hoe groot of klein die ook zijn. Ongeveer 5% van ons personeel heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. Hun doelen lijken kleiner, maar zijn voor hun van grote waarde. Zo hebben we een werknemer in dienst die snel last heeft van stress. Hier krijgt hij de ruimte en rust om taken op zijn manier en tijd te doen. Zodoende werkt hij hier al 5 jaar en werken we samen aan een duurzame arbeidsrelatie.”

Goed voor alle partijen

Als ambassadeur van de werkgroep Hofwerkt ziet hij vooral de voordelen voor alle partijen die betrokken zijn. “Allereerst staat de mens op één. Door iemand weer aan het werk te krijgen dragen wij bij aan zijn of haar geluksgevoel en eigenwaarde. Daarnaast heeft de gemeente minder uitkeringslast te dragen en voldoen ondernemers aan hun MVO-paragraaf. Dat MVO-principe staat overigens ook bij opdrachtgevers steeds hoger in het vaandel. Sommige instanties selecteren zelfs geen bedrijven zonder MVO-paragraaf, omdat dat niet aan hun kernwaarden voldoet. Iets om over na te denken.”

“Als bedrijf heb je de verantwoordelijkheid mensen werk te geven.”

Voer uw zoekterm in gevolgd door een Enter